Za starše‎ > ‎

Kroj

Taborniški kroj sestavljajo:
 1. srajca ali majica,
 2. rutka ali kravata,
 3. članski trak,
 4. hlače ali hlačno krilo,
 5. pas,
 6. pokrivalo,
 7. vetrovka s podlago,
 8. nogavice,
 9. čevlji.

Šmeki, najboljši tabornik svojega časa


Barva kroja je peščenosiva za srajco in temnozelena za hlače in hlačno krilo.


Srajca z dolgimi rokavi ima dva našita naprsna žepa v velikosti 12x13 cm ( do 13x14cm ). Poklopec je velik za eno tredjino višine žepa in se zapenja z enim gumbom. Rokava sta dolga, manšeta preprosta. Zapenja se z enim gumbom. Na ramenih so epolete.
Poletna srajca se razlikuje od srajce z dolgimi rokavi le v tem, da ima kratke rokave.

Članski trak je v barvi srajce, širok 3 cm, dolg do spodnjega roba žepa in je zapet na gumb levega žepa srajce.

Hlače so dolge ali kratke ( bermuda ). Hlačno krilo je dolgo do kolen in krojeno zvončasto.

Rdeča in zelena rutka sta trikotni z osnovnicama 100 cm in višinama 50 cm, modra rutka je trikotna z osnovnico 100 ali 120 cm in višino 50 ali 60 cm, vijoličasta rutka je trikotna z osnovnico 120 cm in višino 60 cm. Vse rute, razen rumene in vijoličaste, imajo 0,5 cm širok rumen rob. Kravata je klasična, vijoličaste barve z znakom ZTS v velikosti 1 cm.

Pas je iz rjavega usnja ali pleten trak, zelene barve, širine 3,5 cm, s sponko pravokotne oblike-široko 45 in visoko 35 mm, na kateri je znak ZTS.


 • Majica (model polo) je rdeče in/ali bordo barve, s kratkimi rokavi in ovratnikom. Na sprednji strani v višini levih prsi je znak ZTS.
 • Pokrivalo je čepica s ščitnikom ali baretka. Na obeh je na sprednji strani znak ZTS. Čepica s ščitnikom je lahko poljubne barve, vendar istega tipa, baretka pa je vinsko rdeče barve in prav tako istega tipa.
 • Vetrovka in podloga imata na sprednji strani v višini levih prsi znak ZTS.
 • Nogavice so dokolenke ali kratke nogavice temnozelene ali rjave barve.
 • Čevlji so rjave barve.

Nošenje kroja:

Člani Zveze tabornikov Slovenije nosimo kroj s pripadajočimi oznakami na vseh akcijah, ki jih organizirajo taborniške in druge organizacije.

Obvezno nosimo:
 • taborniško rutko ali kravato,
 • taborniško srajco (dolgi ali kratki rokavi) s članskim trakom in oznakami,
 • taborniški pas, hlače ali hlačno krilo.

Na aktivnostih v naravi lahko namesto srajce nosimo majico, h kateri obvezno nosimo ruto. O tem odloči vodstvo taborniškega rodu, Zveza tabornikov občine, območne ali republiške organizacije ZTS, glede na to, kdo je organizator aktivnosti. Na majici ne nosimo članskega traku.
Srajca oziroma majica morata biti vedno za pasom hlač ali hlačnega krila.
Ruto nosimo pod ovratnikom taborniške srajce ali majice. Ruto večkrat preganemo, tako da je vidni del rute dolg 20 cm. Ruto spenjamo z obročkom.
Neobvezni deli kroja so pokrivalo, vetrovka, nogavice in čevlji.

Drugi načini nošenja kroja in druga oblika kroja niso dovoljeni.

Oznake:

Oznake, ki jih nosimo na kroju, so:

 1. oznake starosti,
 2. oznake pripadnosti,
 3. oznake znanja,
 4. oznake funkcij,
 5. oznake inštruktorjev,
 6. oznake odlikovanj in priznanj,
 7. oznake služb in specialnosti,
 8. oznake akcij.


Starost tabornikov označuje barva rute:
 1. rumena barva je za kategorijo murnov (predšolski otroci)
 2. rdeča barva z rumenim robom je za kategorijo medvedkov in čebelic (od 7 do 11 let)
 3. zelena barva z rumenim robom je za kategorijo gozdovnikov in gozdovnic (od 12 do 15 let)
 4. modra barva z rumenim robom je za kategorijo popotnikov in popotnic (od 16 do 20 let)
 5. oranžna barva z rumenim robom je za kategorijo raziskovalcev in raziskovalc (od 21 do 27 let)
 6. vijoličasta barva je za kategorijo grč (od 27 let naprej), ki lahko namesto rute nosijo tudi taborniško kravato.

Oznake pripadnosti so:
 1. na pokrivalu je prišit znak ZTS.

 2. Na pasu je kovinska sponka z znakom ZTS v sredini. Sponka je okrogle oblike z zunanjim premerom 4 cm.

 3. Na levem rokavu neposredno pod ramenom nosimo znak ZTS, okoli katerega je napis ZVEZA TABORNIKOV SLOVENIJE v krogu z rumenim robom z zunanjim premerom 7,8 cm.

  Pod znakom ZTS je oznaka rodu, ki jo sestavljata simbol in ime kraja, v katerem rod deluje. Oznaka je lahko velika največ 36 cm2 in najmanj 25 cm2 s tem, da je največja dimenzija (višina, širina, dolžina) 8 cm in najmanjša 6 cm.

 4. Na desnem rokavu pod ramenom nosimo slovensko zastavico z rumenim robom v velikosti 3,5 cm x 7 cm.

 5. Na desnem žepu nosimo znak WOSM, ki je okrogle oblike s premerom 4,5 cm.Oznake rodu (primeri):

Oznake za osvojeno znanje so:

a. skoki - za osvojeno znanje, ki ga predpisuje program za delo murnov. Oznaka skoka je krog premera 20 mm, v katerem je stiliziran muren.

 • oznaka I.skoka je rjav muren na rumeni podlagi
 • oznaka II.skoka je rumen muren na rjavi podlagi.


b. plameni in ogenj - za osvojeno znanje, ki ga predpisuje stopnjevani sistem pridobivanja znanja za MČ. Oznaka plamena in ognja je enakostranični trikotnik s stranicami, dolgimi 22 mm, v katerem je stiliziran plamen s rjavim polenom in rdečim plamenom.
 • oznaka I.plamena ima bronasto podlago
 • oznaka II.plamena ima srebrno podlago
 • oznaka III.plamena ima zlato podlago
 • oznaka ognja je na zlati podlagi, polena so rjava, plameni pa rdeče barve.

c. listi - za osvojeno znanje gozdovnikov in gozdovnic, ki ga predpisuje stopnjevani sistem pridobivanja znanja za GG. Oznaka lista je krog s premerom 20 mm in stiliziranim lipovim listom.

 • oznaka I.lista je na bronasti podlagi
 • oznaka II.lista je na srebrni podlagi
 • oznaka III.lista je na zlati podlagi.

d. vozli - za osvojeno znanje programa popotnikov in popotnic, ki ga predpisuje stopnjevani sistem pridobivanja znanja za PP. Oznaka vozla je pravokotnik v dolžini 23 mm in širini 15 mm s stiliziranim ambulantnim vozlom.

 • oznaka I.vozla je bel vozel na bronasti podlagi
 • oznaka II. vozla je bel vozel na srebrni podlagi
 • oznaka III.vozla je bel vozel na zlati podlagi.

Oznako znanj pripnemo na spodnjo polovico članskega traku. Na članskem traku vedno nosimo samo oznako najvišjega osvojenega znanja.

Oznake veščin so pravilni šesterokotniki s stranico 15 mm (za gozdovnike in popotnike ), trikotnik v dolžini stranice 22 mm (za medvedke in čebelice) in ovalne oblike velikosti 25 mm (za murne), ki se nosijo nad levim žepom srajce. V oznaki je simbolično označena veščina, ki jo oznaka predstavlja.

-veščine medvedkov in čebelic-veščine gozdovnikov gozdovnic-veščine popotnikov in grčOznake funkcij:

Oznaka funkcije je na zgornji polovici članskega traku. Nosimo samo oznako najpomembnejše funkcije, ki jo trenutno opravljamo.

Oznaka vodnika sta dva trakova rdeče barve širine 3 cm in višine 1 cm. Trakova sta 0,5 cm vsaksebi. Pomočnik vodnika in člani voda s funkcijo nosijo en takšen trak.Oznaka za starešino družine MČ (skupine murnov) je en trak oranžne barve širine 3 cm in višine 2 cm.
Oznaka za načelnika družine MČ (skupine murnov) sta dva trakova oranžne barve širine 3 cm in višine 1 cm. Trakova sta 0,5 cm vsaksebi. Člani družinske uprave nosijo po en takšen trak.

Oznaka za starešino družine GG je en trak zelene barve širine 3 cm in višine 2 cm.
Oznaka za načelnika družine GG sta dva trakova zelene barve širine 3 cm in višine 1 cm. Trakova sta 0,5 cm vsaksebi. Člani družinske uprave nosijo en takšen trak.

Oznaka za načelnika kluba popotnikov sta dva trakova modre barve širine 3 cm in višine 1 cm. Trakova sta 0,5 cm vsaksebi. Člani kluba PP s funkcijo nosijo en tak trak.

Oznaka za načelnika /predsednika/ kluba grč sta dva trakova rjave barve širine 3 cm in višine 1 cm. Trakova sta 0,5 cm vsaksebi. Člani kluba grč s funkcijo nosijo en tak trak.


Oznaka starešine čete je trak srebrne barve širine 3 cm in višine 2 cm.
Oznaka načelnika čete sta dva trakova srebrne barve, širine 3 cm in višine 1 cm. Trakova sta 0,5 cm vsaksebi. Člani četne uprave nosijo po en trak srebrne barve.

Oznaka starešine rodu je trak zlate barve širine 3 cm in višine 2 cm.
Oznaka načelnika rodu sta dva trakova zlate barve, širine 3 cm in višine 1 cm. Trakova sta 0,5 cm vsaksebi. Člani rodove uprave in nadzornega odbora nosijo po en trak zlate barve.

Oznaka starešine Zveze tabornikov občine (ZTO) je trak širine 3 cm in višine 2 cm vijoličaste barve.
Oznaka načelnika ZTO sta dva trakova širine 3 cm in višine 1 cm vijoličaste barve. Trakova sta 0,5 cm vsaksebi. Člani vodstva ZTO nosijo po en tak trak.

Oznaka starešine območne organizacije ZTS je trak širine 3 cm in višine 2 cm vijoličaste barve s srebrno značko ZTS.
Oznaka načelnika območne organizacije ZTS sta dva trakova širine 3 cm in višine 1 cm vijoličaste barve s srebrno značko ZTS. Trakova sta 0,5 cm vsaksebi. Člani vodstva območne organizacije ZTS nosijo po en tak trak.

Oznaka starešine Zveze tabornikov Slovenije je trak širine 3 cm in višine 2 cm vijoličaste barve z zlato značko ZTS.
Oznaka načelnika ZTS so trije trakovi širine 3 cm in višine 1 cm vijoličaste barve z zlato značko ZTS. Trakovi so 0,5 cm vsaksebi. Ostali člani izvršnega odbora ZTS nosijo dva trakova širine 3 cm in višine 1 cm vijoličaste barve z zlato značko ZTS.


Oznake tabornika - inštruktorja so:

inštruktorska ruta, obroček za ruto in ogrlica.

Inštruktorska ruta je trikotne oblike, nežne roza barve (na zgornji strani svetlejše, na spodnji pa temnejše), v vrhu rute je našit škotski vzorec. Ogrlica je tanka usnjena z dvema , tremi, ali štirimi obeski ("woodbadge-ji") za inštruktorje prve, druge in tretje stopnje. Obroček je spleten iz rdeče-rjavega okroglega usnjenega profila premera 5 mm. Obroček in ogrlico lahko nosimo skupaj s člansko ruto (modro ali vijoličasto) na vseh taborniških aktivnostih doma in v tujin. Inštruktorsko ruto skupaj z obročkom in ogrlico lahko nosijo člani vodstev inštruktorskih tečajev na otvoritvah, zaključkih in predstavitvah osebnih projektov, inštruktorji na podelitvah inštruktorskih nazivov, na uradnih srečanjih inštruktorjev in v primerih, ko inštruktor sodeluje na tečaju v tujini in je nošenje v skladu s pravili skavtske organizacije, ki tečaj organizira.


Oznaka slovenske šole

za inštruktorje je stilizirana sova (pri nas simbol modrosti, učenosti in pripravljenosti za izobraževanje, simbolizira tudi odločitev posameznika, da bo del svoje skavtske poti namenil vzgoji in izobraževanju ostalih članov) rjave barve na ovalni podlagi rumene barve širine 67 mm in višine 50 mm. Sova ima okoli vratu ogrlico z dvema obeskoma - woodbadgema črne barve, kar pomeni izobraževanje inštruktorjev po mednarodnih načelih. Oznako slovenske šole za inštruktorje lahko nosi vsak, ki je končal teoretični del enega od tečajev v okviru te šole. Člani ZTS nosimo to oznako na desnem rokavu pod zastavico Slovenije.

Oznake taborniških odlikovanj

Oznake taborniških odlikovanj in priznanj predpisuje Pravilnik o priznanjih, odlikovanjih in spominskih oznakah v ZTS. Nosimo jih nad desnim žepom. Dovoljeno je nositi tudi odlikovanja, podeljena po prejšnjih pravilnikih.


Oznake posameznih specialnosti in služb

Oznake posameznih specialnosti in služb so ovalne oblike, 52 mm x 37 mm. V oznaki je stiliziran simbol posamezne specialnosti ali službe. Nosimo jih nad levim žepom.


Oznake akcij so našitki poljubne oblike z motivi in napisi, ki predstavljajo določeno taborniško akcijo v Sloveniji ali v tujini. Nosimo jih na desnem rokavu pod slovenko zastavico. Oznako akcije nosimo največ eno leto po zaključku akcije, razen oznak zletov oz. jamboreejev, ki jih lahko nosimo do naslednje tovrstne akcije.ZASTAVE IN PRAPORIVodova zastavica ima obliko enakokrakega trikotnika z osnovnico 30 cm in višino 60 cm. Sečišče kotnih simetral trikotnika določa središče kroga s polmerom 7 cm, kjer je znak voda. Višina trikotnika deli črke imena voda na polovico (razpolavlja napis).

Znak in napis voda sta izvezena na obeh straneh zastavice. Barva vodove zastavice je poljubna. Zastavica je pritrjena s tremi vrvicami na 180 cm dolgo in 2-2,5 cm debelo okroglo palico.


Zastave družine (skupine, kluba) ima obliko enakokrakega trikotnika z osnovnico 40 cm in višino 70 cm. Sečišče kotnih simetral določa središče kroga s polmerom 10 cm, kjer je znak družine.
Znak in napisa družine (skupine, kluba) sta izvezena na obeh straneh zastave. Barva zastave družine (skupine,kluba) je poljubna. Zastava je pritrjena na okrogli 2-2,5 cm debeli in 200 cm visoki palici.
Zastava čete je pravokotne oblike z osnovnico 110 cm in višino 55 cm.
V središču (sečišče diagonal pravokotnika ) je krog s polmerom 11 cm. Četna zastava je sive barve.

V krogu je izvezen znak čete, nad njim v vodoravni vrsti ime čete, pod krogom pa je napis kraja, kjer je sedež čete. Znaka in napisa sta izvezena na obeh straneh zastave.

Na drog lahko pritrdimo spominske žebljičke in sicer od gornjega dela palice navzdol. Žebljički imajo obliko lipovega lista in so veliki 2,5 x 2,5 cm. Na njih je vgravirano ime darovalca.Prapor rodu je pravokotne oblike z osnovnico 140 cm in višino 70 cm. V središču (sečišče diagonal pravokotnika) je krog s polmerom 15 cm. Rodov prapor je modre barve.

Na desni strani (gledano od nosilnega droga) je izvezen znak Zveze tabornikov Slovenije (krog polmera 15 cm) v originalnih barvah in pravilnem razmerju elementov znaka. Nad krogom je napis ZVEZA TABORNIKOV (v nadaljnem besedilu ZTS), pod njim pa SLOVENIJE.

Na levi strani prapora (gledano od nosilnega droga) je v sredini v krogu znak rodu (polmer 15 cm), nad njim v vodoravni vrsti ime rodu, pod krogom pa je napis kraja, kjer je sedež rodu.

Prapor je s petimi karabinčki pritrjen na drog debel 3,8 cm. Drog je dvodelen in ga spaja kovinsko okovje. Dolžina sestavljenega droga je 270 cm. Na vrhu droga je 30 cm visok kovinski nastavek z znakom ZTS. Nosilna palica je skupno z znakom ZTS na konici dolga 330 cm. Znak na konici droga je širok 12 cm in je v razmerju z originalnim znakom ZTS.

Spominske žebljičke pritrdimo od gornjega dela palice navzdol. Žebljički imajo obliko lipovega lista in so veliki 3 x 3 cm. Na njih je vgravirano ime darovalca. Spominski trakovi so trobojnice, ki jih obesimo na vijake na palici. Trakovi so veliki 15 x 100 cm. Žalni trak ima dimenzijo 15 x 100 cm in je črn.


Prapor območne organizacije ZTS je enak praporu rodu.


Prapor Zveze tabornikov Slovenije je modre barve in pravokotne oblike dimenzij 140 x 70 cm. V središču prapora (sečišče diagonal) je krog s polmerom 15 cm.

Na obeh straneh prapora je v krogu izvezen znak ZTS, nad njim napis ZVEZA TABORNIKOV, pod krogom pa SLOVENIJE.
Drog ima enake dimenzije kot drog za prapor rodu. Prav tako je na vrhu droga znak ZTS in trak trobojnice Republike Slovenije.Viri:
-http://www.rutka.net/gradivo/old_dokumenti/pravil2.html
-http://www.rutka.net/gradivo/e-skavt/funkcije/funkcije.html
Comments